За връзка с нас +(359) 2 980 5555
Безплатна доставка до всяка точка на България!

Майстори на ювелирното изкуство: Roberto Coin

18.03.2022

В първата част от поредицата „Майстори на ювелирното изкуство“ ще ви запознаем с една изключително емблематична фигура в световната бижутерия - италианския дизайнер, Роберто Койн. Заедно ще научим повече за неговия творчески процес, житейската му философия и символизма зад легендарната му колекция „Love in Verona” („Любов във Верона“).

Като всеки уважаващ себе си творец, Роберто Койн обикаля света в търсене на вдъхновение за своите бижута. „Намирам красота навсякъде“, споделя той, в природата, в хората, в архитектурата, в изкуството и в храната“.

Творенията му потвърждават това и на практика.

Откакто полага основите на едноименната си марка през 1996 г., той черпи вдъхновение от най-различни източници - от природата до небето и звездите. Самоопределя се като „Изследовател на красотата“ и твърди, че красивите моменти не могат да бъдат видени или докоснати, а усетени със сърцето.

И все пак, малко места вдъхновяват дизайнера така, както неговата родна Италия. „Като италианци, красотата е заложена в нашето ДНК. Късметлии сме да бъдем родени на място, където изкуството ни заобикаля навсякъде“, казва той.

Своята муза в създаването на пословичната колекция “Love in Verona”, дизайнерът намира именно в италианското градче Верона в Североизточна Италия, по-известно като Града на Ромео и Жулиета, и неговата невероятна 2000-годишна история.

Не е тайна, че водещ мотив в колекцията са флоралните елементи, тъй като според Роберто Койн, освен символ на истинската, чиста и неугасваща любов, цветята са и олицетворение на Романтизма. Вярва се, че в епохата на Ренесанса, по Шекспирово време, хълмовете на Верона са били обсипани с цветя.

Макар и базирани на литературата, историята и архитектурата, бижутерът държи да отбележи, че неговите бижута никога не представляват дословна интерпретация на вече съществуващи форми, а са оригинални творения на авторското въображение със свой собствен дух и символизъм.

„Не харесвам стандартизацията и винаги съм искал моите бижута да бъдат оригинални.“

Освен да бъдат единствени и неповторими, за Роберто Койн е важно ювелирните произведения, които създава, да носят със себе си позитивна история и емоция. Затова допълва, че в неговото въображение трагичната история на Ромео и Жулиета завършва не със смърт, а със сватба и щастлив край. Именно поради тази причина, най-новите попълнения в колекцията “Love in Verona” са годежен пръстен и сватбен комплект.

Друг интересен факт, който би могъл искрено да развълнува ценителите, е че бижутерът поставя деликатен малък скъпоценен камък (рубин) до гравираното име на марката си от вътрешната страна на всяко свое бижу. Идеята зад това се крие във вярването, че рубинът играе значима роля в митологиите на различни култури по-света и съответно би имал такава и в живота на своя притежател.

„Искрено се надявам колекцията „Love in Verona” да стане символ на силната любов [...] и да донесе истинско щастие. Много неща излизат от мода, но моделите от колекцията са бижутата, които бихте могли да завещаете на своите внуци“.

Ако тази трогателна история ви докосна и имате желание да увековечите и своята собствена със скъпоценен подарък за себе си или за любим човек, ви каним да посетите един от нашите бутици или онлайн магазин, където ще можете да се насладите отблизо на още разкошни творения от портфолиото на ROBERTO COIN.

За още интересни факти от „витрината“ на световната бижутерия, не пропускайте да последвате нашите социални профили във Facebook и Instagram

Сподели

© Developed by CommerceLab