За връзка с нас +(359) 2 980 5555
Безплатна доставка до всяка точка на България!

OMEGA представя Speedmaster

29.10.2020

EYES ON THE STARS

Какво представлява наградата SILVER SNOOPY?

Колко специална е тя?

Томас Стафорд: Ако някой направи нещо наистина невероятно, което определено е помогнало за сигурността на цялата мисия, вероятно е той да получи малка сребърна Snoopy значка. Като цяло не се раздават много често.

Това е нещо рядко. Съответно, ако получите награда Silver Snoopy означава, че сте направили нещо наистина забележимо, с което сте помогнали на програмата.  Обикновено такава награда получават астронавтите, защото именно техния живот е изложен на риск.

На 5 октомври 1970, OMEGA получава от НАСА мечтаната Silver Snoopy награда, която признава изключителния принос на марката в изследването на Космоса, както и жизненоважната подкрепа получена от часовника Speedmaster по време на спасителната мисия на Аполо 13. Точно 50 години по-късно марката създава специален модел в чест на това събитие. Този невероятен часовник води OMEGA към едно ново измерение на дизайна и технологиите.

Но каква е историята, и какво е общото между швейцарската марка Омега, агенцията НАСА и анимационният герой Снупи?

Връзката между НАСА и Снупи първоначално стартира през 60 те години на миналия век, когато Чарлз Шулч започва създаването на комиски, изобразяващи сладкото куче на Луната. Тези анимации привличат вниманието на публиката по време на Американските космически мисии и така Снупи се превръща в техен символ.

През 1968 година НАСА търси изображение на своите програми за сигурност и Снупи е очаквания избор. Той не само играе ролята на Куче пазител, но и представлява цялостния успех на мисията, като също така разведрява обстановката в случай на сериозни ситуации.
Всъщност Снупи става толкова любим на астронавтите от НАСА, че те създават много престижна награда носеща неговото име.

От 1968 година до днес награда са получили не повече от 1% от всички хора имащи принос или пряко участващи в мисиите на НАСА, което доказва колко рядка и специална е тя.

Нека се върнем на Omega Speedmaster, който се оказва жизненоважен по време на мисията Аполо 13. Часовникът е използван от космонавтите, за да отчете с абсолютна прецизност 14 секунди, необходими за маневра, която е критична за успешното връщане на екипа на Земята. Най-лесно може да си представим ситуацията, когато е разказана от първо лице и затова ще ви запознаем с нещата, които казват самите астронавти:

Джеймс Лоувъл

През годините не спирам да мисля как Аполо 13 е прекрасен пример за работата в екип, или по точно работата между Командния център и екипажа на кораба. Все още си спомням неочакваната експлозия на борда и в последствие чувството, когато успешно се приземихме в океана.

Когато часовниците на борда спряха, тогава ние имахме нужда от Speedmaster. Без нашата стандартна навигацианно система, ние трябваше да наблюдаваме Земята и да я използваме като указание. След това трябваше да ускорим двигателя и да го изключим, за което ние използвахме часовника на китката на Джак Суигърт.

Томас Стафорд

Speedmaster щеше да определи мисията като успешна или провалена, тъй като ние нямахме електрическа сила, с която да захраним таймери или компютри. Съответно единственото, което имахме беше часовника. OMEGA беше просто неразделна част от общите ни усилия в Космоса. Когато сте там, вашата изходна линия е времето. Всичко се базира на времето. Ние обичахме професионалния Speedmaster. Работеше добре. Никога не се проваляше. Винаги беше просто там, готов за подвизи.

В този дух OMEGA до днес днешен не спират да се готови за подвизи, а този октомври зарадваха всички почитатели не само на марката, а на цялата индустрия с невероятния “Silver Snoopy Award” 50th Anniversary. Часовникът наистина е забележителен и развълнува всички ни с невероятната си история и изключителен дизайн. Любимият Бигъл играе ключова роля в този модел, като първо се появява на циферблата с известния си космонавтски костюм, точно с какъвто е изобразен и на сребърната значка, която НАСА подарява на удостоените с наградата Silver Snoopy.

Но гърба на часовника е мястото, където истинското приключение започва. Този път Снупи отива в Орбита благодарение на анимирани черно-бели Командни и Сервизни модули върху магическа стрелка. Когато секундарната стрелка на часовника е в работещ режим, Снупи стартира пътуване около мистериозната далечна страна на Луната, точно като екипажа на Аполо 13, а лунната повърхност е декорирана върху стъкло от сапфир кристал чрез прилагането на уникална микро структурирана метализация.

В далечината се нашата планета, като земният диск се завърта един път на минута, в синхрон с малката секундарна стрелка на часовника и символизира прецизната ротация на Земята. Паметният цитат ‘Eyes on the Stars’ е добавен в рамките на черната вселена.

Часовникът притежава синя каишка, която напълно съответства на другите сини елементи по него и дори включва траекторията на Аполо 13- детайли, които за пореден път отразяват супериорното внимание на Омега.

Това забележително произведение на часовникарското изкуство, съчетано с най-иновативните технологии работи благодарение на OMEGA Co-Axial Master Chronometer Calibre 3861- ултимативният механизъм, който води марката към невиждани стандарти на прецизност, удостоверени от Швейцарския Институт по Метрология.

Нетърпеливите фенове ще получат този часовник с 5 годишна гаранция и специална Аполо 13 презентационна кутия, в комплект с микрофибърна почистваща кърпа, брошура и професионална часовникарска лупа, с която да наблюдават всички детайли от близо.

Ние останахме без думи докато описвахме всичко по-нагоре и с трепет очакваме да докоснем това съвършенство.

Във времена като днешните, когато сме изправени пред едно несигурно бъдеще, има нещо хубаво в това да знаем, че една марка за часовници като OMEGA е била свидетел на не по-малко сериозни кризи и не само е успяла да съхрани автентичността си, а също така изпреварва времето и очакванията. Защото създава вечни часовници.

И всеки, който може да притежава “Silver Snoopy Award” 50th Anniversary освен, че е истински щастливец, е също така много добър стратег и изключително умен инвеститор.

Сподели

© Developed by CommerceLab